Berberina Nedir? Ne İçin Kullanılır?

BERBERİNA - Fonksiyonel

Berberis Vulgaris, türkçe adıyla Kadıntuzluğu olarak bilinen çok yıllık otsu veya çalı formunda bir bitki türüdür. Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'nın doğal bir parçası olan Berberis vulgaris L., ülkemizde İstanbul, Kastamonu, Artvin, Samsun, Tokat yörelerinde yaygın olarak bulunur. 

Berberis vulgaris, askorbik asit, vitamin K, çeşitli triterpenoidler, 10'dan fazla fenolik bileşen ve 30'dan fazla alkaloid dahil olmak üzere birçok fitokimyasal bileşeni içermektedir

Bu bileşenler arasında en değerlisi ve üzerine sayısız çalışma yapılmış olanı, ana etken madde ve blog konumuz olan mucizevi bileşik berberindir.

 

Berberin, binlerce yıldır tıpta kullanılan ve Berberis vulgaris bitkisinin ana aktif etken bileşenidir. 

meyve, çiçek, bitki, dut içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Berberin; berberis vulgaris dışında, hydrastis cacadensis, berberis aquifolium, berberis aristata ve coptidis rizomu gibi birçok popüler şifalı bitkinin de ana bileşenidir. 

Örneğin, "Altın Mühür" olarak da bilinen Hydrastis bitkisinin esas aktif maddesi de berberin’ den başkası değildir.

 

  • Berberin, geleneksel Çin ve Hint tıp sistemlerinde 3000 yılı aşkın süredir kullanılmaktadır. 

Ayurvedik sistemde göz, kulak, ağız çeşitli enfeksiyonlar, yara iyileşmesi, hemoroid tedavisi, hazımsızlık, dizanteri, vajinal ve uterin hastalıklar gibi birçok alanda kullanılmıştır. Geleneksel Çin tıbbında ise paraziter enfeksiyonlar ve diyare için kullanılmıştır.

 

Son yıllarda yapılan sayısız insan ve hayvan bilimsel klinik çalışmasıyla berberinin hipoglisemik, hipolipidemik, antiobeziter, karaciğer koruyucu, antimikrobiyal ve antienflamatuar aktiviteleri kanıtlanmıştır. Bu etkileri sayesinde berberin, metabolik hastalıkların tedavisinde etkili ve çok yönlü bir bileşik olarak kullanılmaktadır.

 

Metabolik hastalıklar, günümüzde sıkça karşılaşılan ve dünya genelinde hızla artan bir sorundur. Diyabet ve obezite gibi metabolik hastalıklar, insan sağlığını ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen sorunlardır. Bu nedenle, doğal bileşiklerden etkili ve yan etkisi düşük takviyeler elde etmek, metabolik hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde kritik bir öneme sahiptir.


 

Berberinin faydaları:

çizgi film, çizim, çocukların yaptığı resimler, kırpıntı çizim içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

  • Kan şekerinin dengelenmesinde önemlidir. Açlık ve tokluk kan şekeri yüksekliğini düşürür. 
  • İnsülin direncinin iyileşmesinde faydalıdır. İnsülin duyarlılığını artırır ve insülin salınımını destekler. 
  • Kolesterol seviyelerini düzenler. Total ve kötü kolesterol denilen LDL-C düzeylerini düşürür.
  • Karaciğer koruyucudur. Karaciğer yağlanmasını azaltır.
  • Metabolik sendromda etkilidir. Vücut kitle indeksini azaltır, kilo verme sürecine katkı sağlar.
  • Obeziteyi önler. Yağ yakımını hızlandırırken yağ doku oluşumunu azaltır. 
  • Kalp damar sağlığını korur. Kan lipid düzeylerini düşürür, dislipidemi ve ateroskleroz (damar sertliği) ‘ni önler. 
  • Gut mikrobiyota sağlığını iyileştirir. Ayrıca, SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) gibi birçok farklı hastalığın tedavisinde de etkilidir.

 

SIBO (small intestinal bacterial overgrowth), ince bağırsakta aşırı bakteri üremesiyle karakterize edilen bir durumdur. Bu durum, emilim bozuklukları ve bağırsak geçirgenliği gibi birçok semptom ve komplikasyona yol açabilir. Şişkinlik, karın ağrısı, gaz, mide bulantısı, hazımsızlık, kabızlık ve ishal gibi çeşitli belirtilerle kendini gösterir.

 

Berberin, güçlü antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve bakteri ve mantarları etkili bir şekilde öldürebilme özelliğine sahiptir. Bu nedenle, SIBO tedavisinde ve tedavi sonrasında rahatsızlığın tekrarlamasını önlemek amacıyla düzenli birkaç ay boyunca SIBO tedavi protokollerinde kullanılabilir. Özellikle fonksiyonel ve bütüncül tıp yaklaşımında büyük popülerliğe sahiptir.

 

  • Berberin, yurt dışında fonksiyonel/bütüncül tıp hekimleri tarafından yaygın olarak kullanılan bir destektir. Artık ülkemizde de doğru hammadde ve etkin ekstraktlar kullanılarak üretilen berberin takviyeleri, fonksiyonel ve bütüncül tıp yaklaşımını benimseyen sağlık profesyonelleri ve hastalar tarafından tercih edilmektedir. Doğal desteklerin artması, farmakolojik ilaçların yan etkilerinden kaçınmak isteyen insanlar için büyük bir değere sahiptir.

Berberin, doğal, etkili ve yan etki profili düşük bir destek olarak gün geçtikçe hak ettiği popülariteyi kazanmaktadır. 

Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz üzere, bizler bitkilerin şifalı hazineleri içerisinde aktif etken maddeler aramaktayız. Bu doğrultuda biliyoruz ki "Berberin, binlerce yıldır tıp alanında kullanılan Berberis vulgaris (kadın tuzluğu) bitkisinin ana etken maddesidir. Yani asıl önemli olan, kullanılan bitki ekstraktının içeriğindeki aktif etken madde oranıdır; etkinlik oranı saf berberin oranıyla ilişkidir. Klinik çalışmalarda da çalışmalarda etkinliği değerlendirilen Berberinin kendisidir.

 

Bizler, bilimsel literatürle destekli, güvenli ve etkin hammadde kaynaklarına ulaşabilme avantajıyla doğanın sunduğu bu eşsiz hazineleri üst düzey titiz üretim koşullarında kullanarak "Goodday" ürünlerini üretiyoruz. 

Goodday ürünleri, enerjik, mutlu, aktif, sağlıklı, rahat ve hafif günler için ihtiyaç duyduğunuz destekleri sunmaktadır.

 

Daha iyi bir yaşam için doğal ve etkili takviyeler arayan herkese Goodday ile her gün iyi bir gün dileriz. 😊

 

‘’Goodday’’ içeriğiyle farklılaşan ürünler…

 

Dr. Kevser Köş

Benzen İçerikler

Fırsat Ürünleri

Kalan Süre:
%-D %!D:Gün,Gün; %H: %M: %S
GOODDAY ALFA LİPOİK ASİT (ALA300) 60 KAPSUL TAKVİYE EDİCİ GIDA - Fonksiyonel

GOODDAY ALFA LİPOİK ASİT (ALA300) 60 KAPSUL TAKVİYE EDİCİ GIDA

475.00TL
GOODDAY BERBERİNA KAPSÜL 60 KAPSÜL TAKVİYE EDİCİ GIDA

GOODDAY BERBERİNA KAPSÜL 60 KAPSÜL TAKVİYE EDİCİ GIDA

545.00TL
GOODDAY ASETİL L KARNİTİN 60 KAPSÜL TAKVİYE EDİCİ GIDA - Fonksiyonel

GOODDAY ASETİL L KARNİTİN 60 KAPSÜL TAKVİYE EDİCİ GIDA

385.00TL
GOODDAY MAGNESIUM PLUS  S/G (BISGLISINAT SİTRAT & P5P) 30 KAPSÜL TAKVİYE EDİCİ GIDA

GOODDAY MAGNESIUM PLUS S/G (BISGLISINAT SİTRAT & P5P) 30 KAPSÜL TAKVİYE EDİCİ GIDA

249.00TL